"Lege Artis"
  
Kao i svake godine prije početka rada na novom repertoaru, Gradsko umjetničko društvo “Lege Artis” raspisuje audiciju za prijem novih članica i članova u Mješoviti hor “Lege Artis” Tuzla

Obzirom na popunjenost ansambla i prostorne mogućnosti, odlukom Uprave društva ove godine će se vršiti prijem nedostajućih članova u muški dio hora: bass, bariton i prvi tenor, te u ženski dio hora prvi sopran. Audicije će se održati u nekoliko termina i to 22, 26 i 29 avgusta 2019. godine sa početkom u 19h u prostorijama društva u ul Kadrma br 2 (preko puta Jalske džamije).

Ovom prilikom pozivamo sve one koji su ljubitelji višeglasnog horskog pjevanja i bavljenja istinskom umjetnošću uz izuzetnu priliku da nauče osnove vokalne tehnike, višeglasnog pjevanja rada na ozbiljnom horskom repertoaru, da se prijave putem naše web stranice www.legeartis.ba na kojoj se nalazi i online formular za prijavu. A sve informacije vezane za audiciju potencijalni kandidati mogu dobiti putem mail-a info@legeartis.ba

Mješoviti hor “Lege Artis” Tuzla nastao je u maju 2012. godine i do danas je nastupio na preko 300 manifestacija širom države i inostranstva te osvojio ukupno 10 međunarodnih nagrada sa ozbiljnih horskih festivala i takmičenja rame uz rame sa poluprofesionalnim i profesionalnim horskim ansamblima. GUD “Lege Artis” Tuzla ujedno je i osnivač dvije tradicinalne manifestacije u gradu Tuzla i to Međunarodni horski šampionat “Lege Artis” Tuzla, na kojem je do sada učešće uzelo preko 4000 horskih pjevača iz raznih dijelova regiona, evrope pa i svijeta te Tradicionalnog Novogodišnjeg koncerta koji svake godine privlači veliki broj publike, zaljubljenika u horsku umjetničku muziku. Ove godine Mješoviti hor “Lege Artis” pozvan je na nekoliko horskih festivala takmičarskog karaktera na koje će se rado odazvati i predstaviti svoj rad i kulturu grada iz kojeg dolazi. Probe Mješovitog hora održavaju se dva puta sedmično ponedjeljak i četvrtak u terminima od 19 do 20 i 45.

Hor “Lege Artis” i orkestar Bellarte, pod dirigentskom palicom Jasmina Hasića

U GUD “Lege Artis” Tuzla pored nadaleko prepoznatljivog Mješovitog hora “Lege Artis” Tuzla djeluje i Dječiji hor “Lege Artis” te Mala škola violine “Lege Artis” a u planu je osnivanje novog velikog instrumentalnog ansambla koji će sigurno uz postojeće ansamble “Lege Artisa-a” Gradu Tuzla i Tuzlanskom kantonu donositi vrlo značajne kulturne manifestacije i programe. Horskim ansamblima od samog osnivanja rukovodi magistar muzičkih umjetnosti iz oblasti dirigovanja Jasmin Hasić.