"Lege Artis"
  
Od oktobra 2018. godine u Gradskom umjetničkom društvu “Lege Artis” Tuzla, nakon duže pauze pokrenut je rad dječijeg hora ali i uspostavljena Mala škola violine “Lege Artis” Tuzla. Uveliko je ovo obogatilo ionako aktivan rad GUD “Lege Artis” Tuzla i omogućilo da pored prepoznatljivog Mješovitog hora “Lege Artis” Tuzla, imamo i najmlađe pjevače ali i instrumentaliste na violini.

Svoj prvi nastup najmlađi članovi “Lege Artis”-a imali su na gostovanjima u emisijama RTV TK, a pred tuzlanskom publikom su se predstavili na Novogodišnjem koncertu Mješovitog hora “Lege Artis” Tuzla.

Uprava “Lege Artis”-a odlučila se da prvi samostalni koncert najmlađih članova “Lege Artis-a” se održi 26 aprila 2019. godine u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla, kako bi ujedno mališani najavili predstojeće aktivnosti a vezane za obilježavanje 7. godina postojanja GUD “Lege Artis” Tuzla kao i početak regionalne manifestacije Međunarodni horski šampionat “Lege Artis” Tuzla koja će u našem gradu okupiti brojna imena iz regije, evrope pa i svijeta a vezana za umjetničku horsku muziku.

Dječiji hor “Lege Artis” Tuzla broji 23. članice i člana koji dva puta sedmično dolaze probe i pripremaju dječije pjesmice uz igru, ples ali i instrumentalnu pratnju uz Orffov instrumentarij. Horom rukovodi magistar dirigovanja Jasmin Hasić, uz asistenciju nastavnice razredne nastave i članice Mješovitog hora “Lege Artis” Tuzla gospođe Ljiljanke Petrović

 

Mala škola violine od samog osnivanja privlači veliki broj zainteresovane djece koja žele da sviraju violinu a već nakon par mjeseci od osnivanja pojedini članovi su dobtnici prvih nagrada sa Međunarodnog takmičenja “Primavera” a u okviru pretkategorije. Školom od samog osnivanja, uspješno rukovodi članica GUD “Lege Artis” Tuzla, Maida Hadžimahović. Posebnu zahvalnost GUD “Lege Artis” duguje profesorici Eni Ovčina koja je uvijek uz naše najmlađe članove kao klavirski saradnik.

Koncert najmlađih članica i članova “Lege Artis”-a održat će se 26. 04. 2019. godine (petak) na kamernoj sceni Doma mladih Tuzla sa početkom u 19h. Ulaz za sve posjetioce je besplatan. Prilika je ovo da dovedete svoje mališane da se upoznaju sa radom i uspjesima GUD “Lege Artis” Tuzla

 

GUD “Lege Artis” Tuzla